RISOTTO MET SPELT UIT DE ALPEN EN KOEKJES VAN LE GRUYÈRE AOP RÉSERVE, GEDROOGDE ALPENBLOEMEN EN PEPPER AND SPICES MIX

0.0 Sterren / 0 Stemmen
50 min.
Cook/bake time 50 min.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 g spelt
  • 0,5 dl kalfsfond
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 el champignonpoeder
  • 1 + 1 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 1 el tijm
  • 1 dl droge witte wijn
  • 100 g Le Gruyère AOP Réserve, geraspt
  • 1 dl dubbele room van Gruyère of dikke room
  • 1 bosje groene asperges
  • 1 handvol doperwten, bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Versgemalen peper

Afwerking

  • 1 handje mengeling van bloemen en kruiden van montane almen

Koekjes van Le Gruyère AOP Réserve, gedroogde alpenbloemen en peppers and spices mix

  • 40 g Le Gruyère AOP Réserve, geraspt
  • 1 tl gedroogde alpenbloemen
  • 1/2 tl mengeling van peper en specerijen

Salsa van weegbree en berglavas

  • 5 cl olijfolie
  • 1 handje jonge weegbree, versnipperd
  • 1 handje lavas, versnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Zout, peper

Voorbereiding

  1. Week de spelt in koud water gedurende 1 nacht. Verwarm de kalfsfond en de groentebouillon. Voeg het champignonpoeder toe. Houd de bouillon warm.
  2. Verhit 1 el olijfolie op middelhoog vuur en fruit de sjalotjes met tijm totdat ze glazig zijn. Voeg de spelt toe en meng deze goed met de sjalotjes. Blus af met de witte wijn. Meng goed. Laat inkoken en giet de bouillon er daarna lepel voor lepel bij. Wacht steeds tot al het vocht is opgenomen voordat je weer een nieuwe lepel bouillon bijvoegt.Dit proces duurt tussen de 40 en 50 minuten. De spelt is gaar wanneer de korrels goed ingedikt maar nog wel «beetgaar» zijn.
  3. Fruit de asperges snel in de res- terende olijfolie. Zet apart. Voeg Le Gruyère AOP Réserve toe en daarna de room. Peper de risotto royaal. Laat de risotto onder voortdurend roeren nog 1 minuut opwarmen. Voeg de asperges en erwten aan de risotto toe. Werk af met een handje bergkruiden en een koekje van Le Gruyère AOP Réserve.

Koekjes van Le Gruyère AOP Réserve, gedroogde alpenbloemen en peppers and spices mix

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bedek de ovenplaat met bakpapier.
  2. Meng de Gruyère AOP Réserve met de mengeling van alpenbloemen en specerijen. Vorm ronde koekjes door Le Gruyère AOP spaarzaam te strooien en 6 stapeltjes te vormen.
  3. Plaats de ovenplaat in de oven gedurende 4 minuten tot de kaas gesmolten is. Haal de plaat uit de oven. Laat helemaal afkoelen. Maak de koekjes los met een spatel. Leg ze op keukenpapier.

Salsa van weegbree en berglavas

  1. Meng in een kom de olijfolie met de weeg- bree, lavas, knoflook, geraspte schil van de citroen, zout en peper.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept