Je staat op het punt om naar de website van Switzerland Cheese Marketing SCM te gaan.
Aardappelgratin
ScoreYour rate
0.0 Sterren / 0 Stemmen
Zonder vlees
80
min.
Delen
Delen
Cook/bake time80 min.
Ingrediënten
Voor 4 personen
Gratinvorm
800 g melig kokende aardappelen. bijv. Agria of Bintje
3 dl melk
3 dl room
1-2 knoflookteentjes, geperst, naar smaak
Zout, peper, nootmuskaat
50 - 100 g Gruyère AOP, geraspt
Botervlokken naar smaak
Voorbereiding
Aardappelen wassen, schillen en in gelijkmatige plakjes van 2-3 mm snijden of schaven.
Aardappelplakjes in de vorm in lagen leggen.
Melk, room en knoflook naar smaak mengen en op smaak brengen.
Het mengsel over de aardappelen gieten. De aardappelen moeten daarbij bedekt zijn omdat ze anders bruin worden.
Op de onderste richel in de tot 180 °C voorverwarmde oven ca. 40-50 minuten bakken. Gaarproef: met een mes in een aardappelschijfje prikken. Als het zonder weerstand eruit kan worden getrokken, zijn de aardappelen gaar.
Oventemperatuur verhogen tot 220 °C . Kaas en naar smaak botervlokken over de gratin verdelen en in het bovenste gedeelte van de oven ca. 10 minuten gratineren. Heet serveren.