Aardappelgratin

0.0 Sterren / 0 Stemmen
Zonder vlees
80 min.
Cook/bake time 80 min.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • Gratinvorm
  • 800 g melig kokende aardappelen. bijv. Agria of Bintje
  • 3 dl melk
  • 3 dl room
  • 1-2 knoflookteentjes, geperst, naar smaak
  • Zout, peper, nootmuskaat
  • 50 - 100 g Gruyère AOP, geraspt
  • Botervlokken naar smaak

Voorbereiding

  1. Aardappelen wassen, schillen en in gelijkmatige plakjes van 2-3 mm snijden of schaven.
  2. Aardappelplakjes in de vorm in lagen leggen.
  3. Melk, room en knoflook naar smaak mengen en op smaak brengen.
  4. Het mengsel over de aardappelen gieten. De aardappelen moeten daarbij bedekt zijn omdat ze anders bruin worden.
  5. Op de onderste richel in de tot 180 °C voorverwarmde oven ca. 40-50 minuten bakken. Gaarproef: met een mes in een aardappelschijfje prikken. Als het zonder weerstand eruit kan worden getrokken, zijn de aardappelen gaar.
  6. Oventemperatuur verhogen tot 220 °C . Kaas en naar smaak botervlokken over de gratin verdelen en in het bovenste gedeelte van de oven ca. 10 minuten gratineren. Heet serveren.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept