Gegratineerd witloof met Emmentaler AOP

0.0 Sterren / 0 Stemmen
42 min.
Cook/bake time 42 min.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • Gemakkelijk
  • 8 stronken witloof, schoongemaakt, in 2 gesneden

Bechamelsaus

  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 2,5 dl melk
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1 kl boter
  • 8 plakjes Emmentaler AOP
  • 4 sneetjes schouderham, in 2 gesneden
  • 20 g Emmentaler AOP, geraspt
  • 2 el paneermeel
  • Zout, peper

Voorbereiding

  1. Stoom het witloof gedurende 6 minuten. Laat 4 uur uitlekken.

Bechamelsaus

  1. Smelt de boter in een steelpan. Giet de bloem erbij en roer met een houten spatel tot een homogeen mengsel. Laat 3 minuten op een laag vuur staan. Giet beetje bij beetje de melk erbij en klop stevig. Voeg nootmuskaat toe. Kruid met zout en peper. Laat nog 3 minuten koken totdat de bechamelsaus aan je lepel blijft plakken. Voeg de geraspte Emmentaler AOP toe en laat smelten. Zet opzij.
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter een gratineerschotel. Leg een plakje Emmentaler AOP tussen het witloof. Rol de basis van het witloof op met een sneetje ham. Eindig met een houten prikker. Nappeer het witloof met bechamelsaus. Bestrooi met paneermeel.
  2. Gratineer 15 à 20 minuten in de oven.
  3. Zeer lekker met aardappelpuree of gestoomde aardappelen.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept