Eiwitten

Eiwitten behoren net als koolhydraten en vetten tot de hoofdvoedingstoffen. Eiwitten uit voeding worden tijdens de spijsvertering omgezet in aminozuren die nodig zijn voor de aanmaak van lichaamseiwit. Eiwitten vervullen talrijke functies in het lichaam. Spieren, de huid, maar ook hormonen, zoals insuline of groeihormonen, bestaan uit eiwitten. Ze spelen een rol in de aanmaak van enzymen, transporteiwitten of afweerstoffen. Ze zijn te vinden in levensmiddelen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong.

1_Eiweiss.jpeg

Zwitserse kaas en eiwitten

Zwitserse kaas is een bron van veelzijdige eiwitten. Zo wordt bijvoorbeeld een portie kwark of kaas op een stukje brood, aangevuld met een salade of groentesoep, een evenwichtige maaltijd.

 

 

Kazen met betrekking tot dit onderwerp

Calcium

 

Calcium is een van de mineralen die noodzakelijk zijn voor de vorming en het onderhoud van botten en gebit. Het is van essentieel belang bij het geleiden van signalen via het zenuwstelsel en het prikkelen van de spiercellen. Het lichaam van een volwassene heeft ongeveer 1000 mg calcium per dag nodig.

2_Kalzium.jpeg

Zwitserse kaas en calcium

Melk en zuivelproducten zijn uitstekende bronnen van calcium. Zo is 30 g harde kaas of 60 g zachte kaas voldoende voor een kwart van de dagelijkse behoefte aan calcium voor een volwassene. Vitamine D, die ook in zuivelproducten wordt aangetroffen, bevordert de opname van calcium in het lichaam.

Recepten met betrekking tot dit onderwerp

Vitaminen

Vitaminen zijn essentiële stoffen voor de vitale functies van het menselijk lichaam. Omdat het stofwisselingsproces geen vitaminen kan produceren, of in ieder geval niet in voldoende mate, moeten ze uit het voedsel worden gehaald.

Sommige vitaminen zijn vetoplosbaar (vitamine A, beta-caroteen, vitaminen&nbspD, E en K), anderen zijn wateroplosbaar (vitaminen&nbspB1, B2, B6 en B12, niacine, folaat, pantotheenzuur, Biotine en vitamine C).

Dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen bevatten vitaminen in wisselende hoeveelheden en diverse combinaties. Dus zorg voor een afwisselend en gevarieerd eetpatroon om je lichaam in staat te stellen waardevolle stoffen en vitaminen uit verschillende voedselgroepen op te nemen.

3_Vitamine.jpeg

Zwitserse kaas en vitaminen

Met uitzondering van vitamine C, zijn alle vitaminen – in verschillende hoeveelheden, afhankelijk van de soort – in kaas aanwezig. Het gehalte aan vitamine A, B2 en B12 is bijzonder hoog.

Lipiden

 

Lipiden of vetten behoren net als koolhydraten en eiwitten tot de hoofdvoedingsstoffen. Ze zijn de meest energieke voedingsstof: 1 gram vet levert 9 kcal op. Lipiden zorgen allereerst voor lichaamsenergie. Ze verbinden zich met vetoplosbare vitaminen. Tevens voorzien ze het lichaam van verschillende vetzuren die elk op hun eigen manier van invloed zijn op het stofwisselingsproces. Lipiden zijn heel belangrijk voor onze smaakpapillen: vet is immers een goede smaakdrager.

4_Fette.jpeg

Zwitserse kaas en vetten

In melkvet zijn verzadigde vetzuren (voornamelijk uit middellange en korte ketens) in meerderheid aanwezig, daarna gevolgd door enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het aandeel meervoudig onverzadigde zuren is tamelijk laag. Kaas dat gemaakt wordt in alpenkaasmakerijen heeft een bijzonder interessant vetzuurprofiel: het is relatief rijk aan omega-3, een meervoudig onverzadigd vetzuur. Dat komt door het rijke voer van het grasland en zijn wilde kruiden en bloemen.

Kazen met betrekking tot dit onderwerp

Informatiebron:

Société Suisse de Nutrition SSN www.sge-ssn.ch