Zwitserland heeft ontelbare regionale alpenkazen en lokale kaasspecialiteiten. Hier leest u er meer over.
Er bestaat niets zoiets als één Zwitserse alpenkaas. Er wordt de consument namelijk een scala aan regionale specialiteiten geboden. De kenmerkende eigenschappen van het geografisch gebied en de gewoontes en gebruiken van de lokale kaasmakers zorgen voor talloze smaakverschillen. Het uiterlijk van de kaas, de herkomst die de smaak beïnvloedt, het productieproces en de rijpingsgraad maken de kaas uniek. De koeien zoeken hun voer op de berghellingen met overvloedige en sappige weiden, boordevol gras met heerlijk geurende kruiden en bloemen.
Van alm tot alm is de alpenflora anders. Deze verse alpenkruiden leveren een karaktervolle, smakelijke rauwe melk op. Nog maar net gemolken wordt de kruidige rauwe alpenmelk – die nog warm is – direct ter plekke in grote kaasketels boven een houtvuur verwerkt. Dat houtvuur en het vakmanschap van de alpenkaasmaker/maakster zijn ook bepalend voor de diversiteit in smaken van de alpenkaas.
Zwitserland heeft ontelbare regionale alpenkazen en lokale kaasspecialiteiten. Hier leest u er meer over.