Tomantsoep met balletjes en gegratineerde broodsneetjes met Emmentaler AOP Classic

0.0 Sterren / 0 Stemmen
35 min.
Cook/bake time 35 min.

Ingrediënten

4 personen

  • 1 el olijfolie
  • 3 middelgrote uien, in partjes
  • 3 wortelen, grof gehakt
  • 3 teentjes knofl ook, gehakt
  • 1 blik (800 g) gepelde tomaten
  • 1 middelgrote aardappel, in blokjes gesneden
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1/2 tl Jamaicaanse peper (piment), gemalen
  • 1 l groentebouillon
  • 5 cl room
  • 1 dl Madeira
  • 250 g huisgemaakte of kant-enklare balletjes
  • zout, peper

Gegratineerde broodsneetjes met Emmentaler AOP Classic

  • 4 el melk
  • 4 el witte wijn
  • 4 plakjes oud stokbrood
  • 300 g Emmentaler AOP Classic, geraspt
  • 1 eigeel
  • peper

Afwerking

  • 1 el bieslook, versnipperd

Voorbereiding

  1. Bak de uien, de wortelen en het knofl ook 5 minuten in de opgewarmde olie. Voeg de gepelde tomaten met hun sap en de aardappelen toe. Breng op smaak met cayennepeper, zout, peper en Jamaicaanse peper (piment).
  2. Voeg de groentebouillon toe, dek af en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur de helft lager en laat 15 minuten sudderen. Pureer met een staafmixer. Voeg de balletjes toe en warm de soep even op. Voeg kort voor het serveren de room en de Madeira toe aan de soep. Breng zo nodig verder op smaak.
  3. Serveer in kommetjes of diepe borden. Bestrooi met bieslook.

Gegratineerde broodsneetjes met Emmentaler AOP Classic

  1. Verwarm de ovengrill voor. Meng het ei met de Emmentaler AOP. Zet apart. Meng de melk en wijn in een soepbord. Haal er snel de sneetjes brood door. Verdeel het kaas/eimengsel over de sneetjes. Breng op smaak met peper.
  2. Leg de sneetjes brood op een ovenschaal. Laat 10 tot 12 minuten gratineren onder de ovengrill, totdat de kaas smelt en lichtjes kleurt.
  3. Verdeel over de borden.
Bon
Appétit