Muffins met Appenzeller® en klaprooszaadjes, gevuld met geroosterde vijgen

0.0 Sterren / 0 Stemmen
Zonder vlees
45 min.
Cook/bake time 45 min.

Ingrediënten

Voor 12 minimuffins

  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Keukengerei: 1 plaat met 12 minimuffins Ø 5 cm, 1 bakplaat

Muffindeeg

  • 25 g geraspte Appenzeller®
  • 135 g bloem
  • 40 g poedersuiker
  • ½ zakje bakpoeder
  • Een snuifje zout
  • 85 ml melk
  • 30 g boter
  • 1 ei
  • 2 kl vloeibaar vanille-extract of een vanillepeul
  • De zeste en het sap van 1 citroen
  • 2 el maanzaad

Geroosterde vijgen

  • 4 vijgen
  • 1 el honing
  • 1 straaltje olijfolie
  • Het sap van 1 citroen
  • 1 takje tijm
  • Espelettepeper
  • Fleur de sel

Garneren en dresseren

  • 25 g Appenzeller® in staafjes
  • 1 takje tijm

Voorbereiding

Muffindeeg

  1. Verwarm de oven voor op 210°C, beboter en bebloem de muffinvorm.
  2. Meng in een kom de bloem, de suiker, het bakpoeder, het maanzaad, de zeste van citroen, de vanille en het zout.
  3. Voeg het ei, de melk, de gesmolten boter, het citroen sap en ten slotte de geraspte Appenzeller® toe. Meng met een spatel.
  4. Vul de vormen tot de bovenrand en laat gedurende 12 minuten bakken.
  5. De muffins moeten mooi goudbruin zijn.
  6. Laat ze afkoelen en haal ze pas dan uit de vorm.

Geroosterde vijgen

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Was en droog de vijgen. Snijd ze doormidden of in vieren en leg ze op een bakplaat. Giet een straaltje olijfolie en honing over de vijgen.
  2. Kruid met fleur de sel, espelettepeper, citroensap en verse tijm.
  3. Zet de vijgen gedurende een tiental minuten in de oven en overgiet ze regelmatig met hun sap.

Garneren en dresseren

  1. Snijd de bovenkant van de muffins en hol ze uit met een mes.
  2. Vul elke muffin met de geroosterde vijgen.
  3. Voeg net voor het serveren 2 staafjes Appenzeller® toe en bestrooi met tijm.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept