Meng de Vacherin Fribourgeois AOP in een kom met 1 el maïszetmeel. Meng in een andere kom de Vacherin Fribourgeois AOP Rustic met het resterende zetmeel. Meng vervolgens de twee kazen. Zet opzij.
Wrijf de fonduepan in met het teentje knofl ook. Verwarm het water op heel laag vuur. Het water mag niet koken. Voeg op laag vuur de kaas handje voor handje toe onder voortdurend roeren met een houten lepel tot de kaas is gesmolten en het mengsel homogeen is (ongeveer 15 tot 18 minuten). Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg vervolgens de kirsch (en/of het citroensap) toe.
Vervang het brandertje van het fonduestel door kaarsjes en steek deze aan. De vlam moet zwak zijn omdat de temperatuur van de fondue maximaal 50 °C mag bereiken. Vul een schaal met brood. Serveer er aardappeltjes, champignons, broccoli en bloemkoolroosjes bij. Prik een stukje aan het einde van een fonduevork en dip in de kaas.