Kruiden

Fans van traditionele fondue vinden dat knoflook, peper en een snuifje nootmuskaat volstaan. Anderen gaan voor het toevoegen van ui, sjalot of stukjes tomaat aan de fondue en brengen het verder op smaak met paprika, groene peper, piri piri of curry.

Wat serveer je als voorgerecht?

Wil je ook een voorgerecht serveren? Niets beter dan gedroogd vlees, zoals Bündnerfleisch uit de Valais, een knapperige salade of rauwe groentestaafjes met een smeuïge dip van verse kaas. Hier volgen een paar ideeën, hoewel een voorgerecht eigenlijk niet nodig is.

Wat drink je erbij?

Fondue smaakt het beste met witte wijn, maar in traditionele kringen soms ook met rode wijn geserveerd. Belangrijk is dat de wijn fruitig is, vrij licht zonder te veel tannines. Neem echter geen risico en serveer een droge witte wijn (bijv. een Fendant of een Chasselas uit de Vaud), champagne, zwarte thee of vers appelsap, of gewoon water voor de kinderen. Traditioneel wordt een pauze ingelast: 'coup du milieu'. Een glaasje kirsch, williamine, calvados, grappa of pruimenschnaps voor een extra smaak... en warmte!

Wat doop je in de kaas?

Traditioneel worden blokjes wit brood gebruikt, maar half-witbrood of bruin brood kan ook, zoals volkoren brood. Aardappelen in de schil, geblancheerde groenten of zelfs vruchten (bijvoorbeeld peren, appels of druiven) kunnen heel goed het brood vervangen. Ons advies: gebruik brood van de vorige dag. Gesmolten kaas hecht er zich beter aan.

RundumsFondue_Tunken.jpeg

Wat serveer je erbij?

Een fondue is een beleving op zich. Minimalisme is de boodschap. Kun je het toch niet laten, serveer er dan augurken, uien, olijven, zongedroogde tomaatjes, paprika's, asperges, maïskolfjes of fruit bij.

RundumsFondue_Beilagen.jpeg

Fonduepan

De meeste fonduepannen zijn gemaakt van gietijzer, geëmailleerd staal of keramiek. Belangrijk is dat de inhoud is aangepast aan het aantal gasten – voor 6 personen moet een fonduepan een inhoud van ten minste twee liter hebben. Heb je een inductiekookplaat? Kies dan een gietijzeren pan. In het algemeen is een fonduepan niet geschikt voor vaatwassers, hoewel er speciale potten bestaan die de machine zeer goed verdragen. Vul de pan na de fondue gewoon met koud water en laat hem een nacht weken. De aangebakken kaas komt de volgende dag heel gemakkelijk los.

RundumsFondue_Caquelon.jpeg

Brander

Klassieke branders werken met brand-alcohol. Modernere branders gebruiken een brandbare pasta. Dit is een veilige oplossing, want er is geen risico op morsen of overlopen van de brandstof waardoor brand zou kunnen ontstaan.  Tegenwoordig zijn er ook elektrische branders ... Veilig, maar de vlam onder de fonduepan is toch wel een integraal onderdeel van deze unieke culinaire traditie.

Wat serveer je als dessert?

Na een fondue raden we een licht dessert aan. Een heerlijke sorbet, een lichte mousse of verfrissende fruitsalade is een perfecte afsluiting.

dat zou je ook kunnen interesseren...

Wie heeft de fondue uitgevonden? Wat geschiedenis.

Verschillende verhalen doen de ronde. Zwitserland en Savoie eisen de uitvinding van de  fondue op. En ook in Italië, in de regio Val d'Aosta, wordt gesmolten kaas, fonduta Valdostana, al decennialang beschouwd als een regionale specialiteit. Het enige wat vaststaat, is dat fondue werd uitgevonden in de westelijke Alpen.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd fondue erkend als een Zwitsers nationaal gerecht, toen het recept werd opgenomen in het kookboek van het leger. Bij hun ontslag uit het leger gaven de soldaten het recept door aan hun familie, en zo werd de fondue in het hele gebied bekend. De eerste kant-en-klare fondues verschenen op de markt in 1955. In de jaren zeventig en tachtig verspreidde kaasfondue zich sterk dankzij de FIGUGEGL-campagne van de Zwitserse kaasvakbond. Iedere winter openen in het hele land fonduechalets hun deuren. Traditie en moderniteit worden hier gecombineerd.